Glada anställda

Glada anställda

En viktig byggnadssten i företaget är de anställda. Utan dem faller hela organisationen. Glada anställda jobbar produktivt och sprider gärna ett gott rykte om företaget. Hur håller man då sina anställda glad?

En viktig del är att det ska finnas en god gemenskap mellan de anställda. det är väldigt svårt att skapa en positiv atmosfär om två eller några stycken inte kommer överens. Om det är möjligt kan man separera dem och se till att de inte behöver interagera mycket med varandra. I värsta fall kanske en av dem måste avgå om stämningen påverkar en hel grupp.

Tänk också på att knyta upp bra mål för de anställda. En bra lön gör de flesta villiga att jobba hårdare men man kan inte ge hur mycket betalt som helst. En idé är att knyta ihop löneförhandlingar med tydliga mål. När målen har uppnåtts så kan man diskutera en höjning av lönen. De anställda får ett löfte och ett uppdrag, något som förhoppningsvis driver dem framåt.

Ge de anställda möjlighet att umgås med varandra. Fikaraster och lunchen kan lätt bli tillfällen då man mest pratar jobb eller försöker rymma från kontoret. Därför är kan det vara bra att göra lite aktiviteter med jobbet någon gång om året. Prova nya saker som bergsklättring eller helt enkelt ta en konferenshelg där de anställda får umgås med varandra på ett mer avslappnat sätt.

Var öppen och mottaglig för kritik och beröm. En bra chef kan ta emot kritik på sitt ledarskap eller kritik mot företaget och bemöta det på bra sätt. Kommer en anställd med en bra idé ska man visa uppskattning och gärna dela ut beröm. Man ska lyssna och försöka göra så många som möjligt nöjda. Bara en sådan liten grej som att låta de anställda dekorera sina skrivbord med personliga saker kan öka trivseln.

Visa uppskattning! När de anställda har slitit och arbetat hårt måste det belönas. Har man inte ekonomin för att kompensera med pengar kan man istället belöna dem med gåvor. Det finns företag som specialiserar sig på företagsgåvor och det handlar inte bara om vita muggar med företagsloggan på. Man kan köpa filtar, ljusstakar, knivar och massa annat. Driva & Lehmanns har ett stort utbud av varor från flera olika varumärken som ligger i olika prisklasser.

Ett bra företag vet att deras anställda inte kan vara glada och nöjda jämt, men ska alltid sträva efter den drömmen.