Med pengar som redskap

Med pengar som redskap

Ett talesätt lyder, ”man måste spendera pengar, för att göra pengar”. Vi som arbetar inom företags- och finanssektorn vet vad detta innebär. Uttrycket går såklart att applicera på annat, inte minst inom poker – Ett spel där pengar betyder allt.

Kopplingen mellan framgångar inom poker och en professionell finansiell bakgrund hos dess spelare gör sig ofta påmind. Kanske främst när det kommer till kontinuitet i det upprepade vinsterna, något som uppenbart är nödvändigt för en professionell karriär inom sporten. Kurvan för toppar och dalar är helt enkelt mjukare och lite mera förutsägbar än hos spelare som aktivt väljer att ta mer risker i allmänhet, en likhet som ni direkt känner igen från finansvärlden.

Detta beror helt enkelt på att denna typ av spelare har en tendens att oftare välja att göra väl kalkylerade beslut vid borden. Visst är det långt ifrån det enda spelsätt som kan göra dig framgångsrik inom pokern, men statistiken talar ändå sitt tydliga språk och har påvisat att ett starkt ekonomiskt risktänkande i de allra flesta fall är en tillgång hos en pokerspelare, som sakta men säkert vill bygga upp sin bankrulle.

Två väldigt framgångsrika turneringsspelare, båda med bakgrunder ur finanssektorn, är Jonathan Duhamel och Eugene Katchalov som ingår i PokerStars pro team. De är båda likvärdigt intressanta när det kommer till att bevisa denna tes och vi tänkte därför gå in lite djupare på deras respektive personligheter och framgångar.

Jonathan Duhamel

Jonathan

Jonathan kommer ifrån Kanada och hade påbörjat studier inom administrativa finanser innan han så att säga fick in en jackpot och på egen kraft lyckades spela hem flertalet miljoner dollar i WSOP (World Series Of Poker).

Han arbeta ifrån början flitigt på sidan om pokern medan han på fritiden såg till att lära sig allt han kunde, bland annat genom att spela spelet tillsammans med sina vänner. Som hos alla nya spelare tog det en viss tid att ta sig förbi grunderna av spelet, men rykten säger att det praktiskt tagit blixtrade till innan Duhamels knivskarpa intellekt hade dissekerat sönder bitarna, granskat dem och återigen satt tillbaka dem på sin ursprungsplats.

Jonathan fokuserade från början den mesta delen av sin energi på rent cash-game spelande, men förflyttade gradvis sin inriktning mot rent turneringsspel och har idag flertalet imponerande placeringar under bältet, varav den största fjädern i hatten är tämligen lätt att urskilja, nämligen världsmästartiteln. Denna titel tog han dessutom hem som första Kanadensiska spelare och som en av de yngsta i historien.

Eugene Katchalov

Eugene

Eugene växte upp i Brooklyn, New York och har en examen från Stern School of Business vid New York University. Han är Ukrainskt medborgare och född i Kiev där han spenderade de inledande tio åren av sitt liv innan den kommande flytten till USA. Eugene började spela poker efter sin examen och jäms med det tänkta livet som börsmäklare, tills han 2003 bestämde sig för att helhjärtat ta upp en proffskarriär inom ämnet.

Få spelare kan uppvisa samma vinstprocent i stora turneringssammanhang som Eugene. Han har på ett makalöst sätt radat upp höga placeringar genom karriären och har bland att ett WSOP-armband från sin vinst i Seven Card Stud eventet 2011, samt en hel drös med pengar från sin största enskilda vinst hittills, i den prestigefyllda WPT tävlingen Doyle Brunson Five Diamond World Poker Classic 2007, där han kammade hem en vinstsumma på hela 2 482 605 dollar. En av det största summorna någonsin i WPT’s historia.